Halvimmat kännit, osa II – superhalvat kiljukännit

Bloggasin pari päivää sitten Ilta-Sanomien ansiokkaasta ”halvimmat kännit”- listasta. Listalta puuttui mielestäni kaikkein halvin vaihtoehto kännille eli oman kiljun tekeminen. Kuinka halvat ovat kiljukännit?

Resepti

Peruskiljuun tarvitaan satunnaisen Internetistä löydetyn reseptin mukaan:

25 litraa vettä
6 kg sokeria
1 pussi pikahiivaa
3 litraa mehua
1 pullo sitruunamehutiivistettä

Ainesosien hinnat

Veden voidaan katsoa olevan ilmaista. Kahden kilon säkki panimosokeria maksaa Viinitalo Melkkossa 5€. Pussillinen Salama superhiivaa maksaa samassa kaupassa 3,60€. Täysmehua saa lähikaupastan hintaan 0,59€ per litra ja sitruunamehutiivistettä 1,29€ per pullo.

Ainesten yhteishinnaksi tulee 21,66€.

Tehosuhteen laskeminen

Reseptistä saadaan 25 litraa valmista juomaa. Valmiin kiljun alkoholiprosentti on maksimissaan 16%-vol. Tätä suurempiin alkoholipitoisuuksiin päästään vain tislaamalla. Tyypillisesti kiljussa on alkoholia noin 12%-vol. Voidaan arvioida, että tällä reseptillä saadaan noin 300cl puhdasta alkoholia.

Kiljun tehosuhteeksi tulee siis 21,66€ / 300cl = 0,07€ per senttilitra puhdasta alkoholia.

Vertailun vuoksi Ilta-Sanomien testin voittajan Fink Bräun tehosuhde oli vaivaiset 0,37€ per senttilitra puhdasta alkoholia.

Kilju on siis yli viisi kertaa tehokkaampaa kuin halvin kaupasta saatava alkoholi.

Yksi kommentti

  1. Niin mutta mukaan laskuun käymisastia & postikulut ja sitäpaitsi eiköhän sokeritkin saa reippaasti halvemmalla jostain halpahallista.

    Lähes samalla hinnalla tekee suhteellisen hyvää (parempaa kuin kauppojen lagerit) oluttakin. Raaka-aineet ja välineet vaikka Melkosta. Sitä on sitten miellyttävä nautiskellakin kun ei irvistellä tarvitse.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.