Halvat junaliput

Halvalla junalla (Flickr: Sameli)
Halvalla junalla (Flickr: Sameli)

Suomessa halpojen junalippujen ostaminen ei ole helppoa. Toisin kuin monissa muissa maissa, rautatieliikenteessä ei ole Suomessa vielä kilpailua.

Tässä omat vinkkini junalippujen ostamiseen halvalla:

  • Hyödynnä erikoisryhmäalennukset. VR antaa alennuksia seuraaville ryhmille: opiskelijat, eläkeläiset, lapset, varusmiehet, lehdistö ja ryhmät.
  • Hanki VR:n logolla varustettu opiskelijakortti. Jos olet opiskelija, hanki VR:n logolla varustettu opiskelijakortti. Opiskelijakortin voi hankkia joko suoraan VR:ltä tai omalta opiskelijajärjestöltä. Jos olet lukiolainen tai opiskelet ammattikorkeakoulussa, harkitse VR:n oman kortin hankkimista.
  • Osta lippusi automaatista. Automaatista ostetut liput ovat 0,50 euroa tiskiltä ostettuja lippuja halvempia.
  • Älä osta lippua junasta. Junasta ostettuihin lippuihin lisätään 3 euron lisämaksu.
  • Käytä lähi- ja pikajunia. Intercity- ja Pendolino-junat ovat huomattavasti lähijunia kalliimpia.
  • Matkusta lyhyeksi. VR:llä on joskus tarjouksia suosituimmille väleille. Tällöin voi olla edullisempaa ostaa lippu seuraavaan isoon kaupunkiin ja jäädä junasta pois aikaisemmin. Esimerkiksi juuri nyt Helsinki – Turku lippu maksaa vain 23 euroa. Helsinki – Turku välin varrella sijaitsevaan Saloon lippu maksaa sen sijaan 27,30 euroa. Säästät siis 4,30 euroa ostamalla lipun paljon pidemmälle välille.
  • Käytä kuukausi- ja sarjalippuja. Jos käytät junaa usein, kannattaa harkita kuukausi- tai sarjalipun ostamista.
  • Hyödynnä ennakkoalennus. Erilaisten sesonkien aikana VR tarjoaa alennuksia lippunsa ennakkoon ostaville. Esimerkiksi kesällä 2009 VR antaa 10 % alennuksen lipun hinnasta, jos se on ostettu 14 vrk ennen lähtöä.

Tässä minun vinkkini. Kerro omasi kommenteissa.

6 kommenttia

  1. Kilpailu ei takaa edullista joukkoliikennettä — oletko tutustunut esimerkiksi Englannin rautateihin?

  2. Olen kyllä. Eivät junaliput Englannissa mielestäni kovin kalliita ole. Junat eivät ehkä kulje ajallaan, mutta se on sitten toinen kysymys.

    Esimerkiksi Espanjassa kilpailu vaikuttaisi toimineen varsin hyvin.

    Olisi ehkä pitänyt kirjoittaa, että Suomessa junalippuja ostavalla ei ole yhtiön suhteen vaihtoehtoja.

  3. Ylimääräinen maksu junasta ostettavista lipuista peritään ainoastaan, jos asemalla oleva lipunmyynti on auki. Monella pienellä paikkakunnalla ei ole myyntiä enää ollenkaan, joten luonnollisesti olisi väärin periä ekstaa silloin, kun vaihtoehtoja ei ole. Miinus junasta ostetuissa lipuissa on se, että silloin ei saa omaa merkittyä paikkaa.

    Englannissa kilpailu ei ole johtanut kovinkaan hyvään lopputulokseen – luotettavuus, hinnat ja palvelun taso ovat kärsineet. Onko syy se, että ahtailla rautateilla kilpailu ei kuitenkaan ole vapaata, vaan kyseessä on parhaassakin tapauksessa monopolistista?

    Saksassa taas liput hinnoitellaan lentoyhtiöiden malliin, eli koskaan ei tiedä mitä lippu maksaa ja jokainen matkaa vaatii viikkojen iteroinnin. Mielelläni maksan VR:lle siitä, että tiedän aina mitä mikäkin väli kustantaa.

  4. Tommi, pitää paikkaansa. Huomasin saman mennessäni junalla Helsinkiin tällä viikolla.

  5. Taitaa olla nykyään niin, että junasta ostetun lipun lisämaksu on 5 euroa ja se peritään riippumatta siitä oliko asemalla lipunmyyntiä vai ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.